برگزاری اولین پیش نشست همایش
دکتر حسین هرسیج، رئیس دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: امیدواریم با توجه به رویکردی که دانشگاه در پیش گرفته است، بتواند در ابعاد علمی و فرهنگی، کمکرسان ستاد توسعه و بازسازی عتبات باشد و نقشی درخور را ایفا کند. رئیس دانشگاه اصفهان در ادامه بیان نمود که سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بنیانگذار ستاد عتبات بود که توانست با اقدامات خود همبستگی ایران و عراق را بیشتر کند. علاوه بر موضوع فوق، تاثیرات متقابل همبستگی ایران و عراق جنبه های گوناگونی دارد که می بایست به آن پرداخته شود.
دکتر علی اکبر کجباف رئیس دانشگاه فرهنگیان ضمن تاکید بر همکاری ایرانیان در بازسازی اماکن عتبات عالیات، بیان نمود که صفویان در نجف اشرف نقش سیاسی و اجتماعی داشتند و منابع تاریخی و به خصوص سفرنامه ها به این مسئله پرداخته اند که می توان با مطالعه به اطلاعات زیادی در این زمینه دست یافت.
پروفسور عیسی رئیس اسبق دانشگاه کوفه حکیم بیان نمود که نجف در سده پنجم هجری، از لحاظ علمی پیشرفت بسیاری کرد و عالمان در این پیشرفت نقش به سزایی داشتند. پژوهشگران و محققان با استناد بر منابع تاریخی برجای مانده از آن برهه زمانی می توانند علل و عوامل این پیشرفت را تحلیل کنند.
دکتر اصغر قائدان استاد دانشگاه تهران، با یک موضوع متفاوت به نقش ایرانیان پرداخت و بیان نمود که زنان ایرانی در ادوار مختلف تاریخی و به خصوص در دوره صفویه، نقش مهمی در این موضوع داشتند. بسیاری از زنان با وقف نمودن نام خود را ماندگار کردند و بخشی از آن مرتبط با موقوفات عتبات عالیات می باشد. این سنت در میان زنان رواج پیدا کرد و بسیاری از آن ها توانستند با این کار در عرصه بازسازی عتبات عالیات نقش فعالی داشته باشند.